Fish cakes v Singapoore

Alebo ako sme sa v Singapure novým chutiam priučili

Tento rok sme sa rozhodli vycestovať spolu s našimi kuchármi z ENAK-u za gurmánskym zážitkom do ďalekého Singapuru. Singapur je známy ako jedno z najdrahších miest na svete. My sme sa však na svojich potulkách sústredili najmä na tzv. street food, resp. na miestne pouličné warungy. Mesto je plné rôznych ázijských štvrtí ako napr. indická, čínska, kde sme vyskúšali aj miestne tradičné jedlá. Okrem toho sme si dali aj jedlá z kuchýň, ktoré nám boli o trochu známejšie, resp. sme mali možnosť vyskúšať ich na našich minulých cestách: thajskú a indonézsku. Zo všetkých možných kombinácií a chutí nám však najviac „učarovala“ práve indická kuchyňa. Ako kuchári sme samozrejme skúsili aj michelinsku reštauráciu.

Zobraziť článok

Uplynulé dni sme rozhodli vycestovať do ďalekých krajín. Do krajín plných exotických chutí, z ktorých čerpáme našu najväčšiu inšpiráciu. Rozhodli sme sa tak, aby sme vám priniesli nové jedlá, ktoré máte možnosť vyskúšať aj v podobe denných špeciálov. Navštívili sme Loh, Samou, Bangkok, Krabi a nižšie vám prinášame zopár záberov z týchto exotických potuliek.

Zobraziť článok

Príprava kávy s kávovarom Faema

„Za každou úspešnou ženou je obrovské množstvo kávy.“ Stephanie Piro

Milovníci dobrého jedla, v tomto prípade dobrej kávy!

Dovoľte, aby sme Vám v nasledujúcich riadkoch predstavili tri nové druhy kávy, ktoré sme si pre vás pripravili. Ako je už v Enak-u známe, dávame si záležať na kvalitnej a originálnej káve. Vyberáme pre vás tu najlepšiu kávu dovezenú z ďalekých kávových plantáží.

Zobraziť článok

Enak bistro a reštaurácia šalát

Kam za naozaj auten­tic­kou a chut­nou “ázi­ou”? No pred­sa do Trna­vy, kde síd­li štý­lo­vé ENAK bis­tro & res­tau­rant. Prečítajte si čo o nás napísali v renomovanom portáli STARTITUP.SK

Známy bloger a cestovateľ zatúžil po exotickom jedle, ktoré si na cestách po juhovýchodnej Ázii veľmi obľúbil. Pri návšteve Trnavy tak zavítal aj k nám do Enak bistra a reštaurácie. Viac o jeho gurmánskom pôžitku sa dočítate na blogu:

Kde sa najesť v Trnave? Ja som skúsil Enak bistro, ktoré prekvapilo

Pestovanie - kava panghon

Nová káva Phangkton v Enak bistro & restaurant

Do nášho bistra a reštaurácie Enak sme pre vás priniesli kúsok Thajska, ktorý sa priamo k nám do Trnavy dostáva v podobe kávy. Pre lepšiu predstavu o pôvode a výnimočnosti tejto kávy zvanej Pangkhon (podľa miesta odkiaľ pochádza) sa vám ju skúsime  nasledujúcimi riadkami aspoň trochu priblížiť.

Ponúkaná káva pochádza z Thajska, konkrétne z farmárskej kávovej oblasti Doi Pangkhon nachádzajúcej sa v thajskej provincii Chiang Rai. Na medzinárodnom trhu je síce táto výberová káva nováčikom, farmári sa však v Doi Pangkhonu venujú pestovaniu kávy už takmer 40 rokov. Ich pôdy bohaté na minerály a kríky Catimoru dodávajú káve komplexnosť a štipku pikantnosti. Káva pochádza od mladých farmárov – Ata a Pupae, ktorí majú ešte len 26 a 30 rokov. Sú treťou generáciou pestovateľov kávy aktívne sa usilujúcich o zapojenie špecializovaných kupujúcich do obchodu.

Zobraziť článok

Ivet raw&vegan food

Raw dezerty od Ivet raw & vegan food

V našom bistre a reštaurácii Enak sme od februára tohto roku zaviedli novinku – raw dezerty od Ivet. Keďže sú už neoddeliteľnou súčasťou našej ponuky, dovoľte, aby sme vám tieto dezerty a ich stvoriteľa v krátkosti predstavili.

Ivet – Iveta Novotná je mladá ambiciózna milovníčka raw dezertov, ktorá svoju vášeň a radosť priviedla do dokonalosti. Prvú „dielňu“ raw dezertov založila v Trenčíne, odkiaľ sa dostala do povedomia kaviarní a reštaurácií po celom západnom Slovensku. Spolu so svojou kolegyňou (mimochodom taktiež Ivet) pripravujú dezerty, ktoré sú jedinečné svojím originálnym vzhľadom a najmä božskou chuťou. Pri vytváraní týchto klenotov využívajú iba tie najkvalitnejšie ingrediencie od overených dodávateľov.

Zobraziť článok

Indonézsky deň v Bistre Enak

V našom bistre sa Vám denne snažíme sprostredkovať stretnutie s exotickými chuťami juhovýchodnej Ázie, pričom inšpiráciu čerpáme hlavne z čarovného ostrova v srdci Indonézie, z Bali. Aby sme vám aspoň trochu priblížili kultúru tohto magického ostrova, pripravili sme si pre vás v našom bistre Enak večer balijskej kultúry, ktorý sa konal 18. júna. Išlo o spojenie ochutnávky tradičných jedál a príjemnej atmosféry, ktorá Vás aspoň na chvíľu preniesla na tento vzdialený ostrov.

Zobraziť článok

Príprava chutného Thajského karí.
Tradičné thajské karí so zeleninou, kuracím mäsom, podávané s ryžou.

Zobraziť článok

Šéfkuchár Ivan Ďurčány predvádza svoje kulinárske umenie počas prípravy
Thajskej žltej kari pasty v našom ENAK Bistre.

Zobraziť článok