„Za každou úspešnou ženou je obrovské množstvo kávy.“ Stephanie Piro

Milovníci dobrého jedla, v tomto prípade dobrej kávy!

Dovoľte, aby sme Vám v nasledujúcich riadkoch predstavili tri nové druhy kávy, ktoré sme si pre vás pripravili. Ako je už v Enak-u známe, dávame si záležať na kvalitnej a originálnej káve. Vyberáme pre vás tu najlepšiu kávu dovezenú z ďalekých kávových plantáží.

Prvou kávou z nášho najnovšieho výberu je Sigri AA. Plantáž Sigri sa nachádza na Papue-Novej Guiney, priamo v údolí Wahgi na západnej strane vysočiny. Všetky druhy pestované na tejto plantáži sú výlučne Arabica. Aby sa kávové bobule (nevylúpané zrná) mohli zbierať, musia mať rovnaký tvar a byť úplne zrelé, znakom čoho je červená farba. Výsledkom týchto predispozícii sa dosahuje správna rovnováha medzi obsahom cukru a kyselinou v bobuli. Špecialitou kávy Sigri je, že jej proces výroby okrem tradičného premývania každých 24 hodín v priebehu troch dní, zahŕňa aj ponáranie do vody na celý deň nasledujúci po premývaní. Telo kávy Sigri AA sa vyznačuje karamelovou chuťou s jemnými tónmi zeleného jablka.

 

Ďalšou novinkou u nás je káva San José La Majada. Pochádza z mesta ležiaceho v severozápadnej časti El Salvadoru, kde žije značné množstvo pestovateľov kávy. Proces výroby kávy v oblasti San José La Majada je viac menej tradičný – začína za mokra, oddeľovaním šupky od zrna. To potom prechádza fermentáciou a následným oplachovaním a praním, aby sa zbavili zvyšného odpadu. Zrná potom putujú do sušičiek, v ktorých prúdi teplý vzduch zabezpečujúci ideálnu vlhkosť pre zelené kávové bôby. Káva San José La Majada je typická pre svoju „čokoládovosť“, korenistú a jemne škoricovú chuť vyznačujúcu sa jemnou kyslosťou.

 

Poslednou kávou z našej tretice je káva Rwenzori Mountains pochádzajúca priamo z Ugandy. Aj napriek tomu, že Uganda je jednou z najmenších krajín Afriky, v produkcii kávy sa dostáva na druhé miesto v rámci kontinentu a jedenáste v rámci sveta. Až donedávna sa tu káva zbierala pásovo a spracovávala štandardnou metódou. Pestovatelia však čoskoro pochopili, že majú najideálnejšie podmienky pre dopestovanie vynikajúcej kávy.  V dôsledku toho ju začali zbierať a spracovávať ručne čím sa zvýšila aj kvalita kávy. Jej profil sa vyznačuje jemnými bobuľami, slivkou, maslovým telom a v jej príchuti cítiť kandizované ovocie.

Veríme, že sa vám naše novinky z oblasti svetových káv od Molinari budú páčiť a prídete ju ochutnať spolu s pestrým výberom raw pohárikov.