Majitelia Andrea a Matúš - Enak Trnava

Matúša Janderla
a
Andrea Hrubcová

Majitelia Enak-u – čo o nich neviete

Enak bistro & restaurant je dielom dvoch mladých cestovateľov – Matúša Janderlu a Andrei Hrubcovej. Počas svojich ciest po juhovýchodnej Ázii sa zamilovali do tradičného jedla tohto vzdialeného kúta sveta. Matúš a Andrea sa, aj napriek tomu, že žijú v Piešťanoch, rozhodli otvoriť malé bistro v centre starej Trnavy. Značnú zásluhu na tom určite má aj stále rozvíjajúce sa mesto, či už kultúrne alebo ekonomicky, ale najmä mladým sviežim duchom. Počas svojich spoločných ciest navštívili miesta ako Bali, Thajsko, Vietnam a Singapur. V každej krajine, resp. ich tradičnej kuchyni ich oslovilo iné jedlo, ktoré si “so sebou priniesli domov”, aby ste si ho mohli vychutnať aj vy.

Vo Vietname to boli napríklad polievky Pho a Pho Bo. Pho sa varila v miestnom warungu vo Vietname, ktorý patril kuchárovi Vínovi a jeho rodine. Ďalším jedlom, ktoré si „priviezli“ z Vietnamu a ktoré taktiež nájdete u nás v Enak-u, sú vietnamské šaláty. Ich prípravu ich naučil spomínaný kuchár Vín, ktorého sa im zároveň podarilo “zlanáriť” na Slovensko a v bistre s nami pobudol 2 mesiace. Počas svojej návštevy ukázal kuchárskemu tímu Enak recepty, ktoré sa v jeho rodine dedili z generácie na generáciu.

V Thajsku zasa našli warung, v ktorom sa zoznámili s exotickou Thajkou Tasanee. Tasanee ich naučila spôsob prípravy Pad Thai, polievku Tom Yum a curry pasty, z ktorých pravidelne pripravujú Thai curry.

Pri návšteve Bali im zasa učarovalo tradičné balijské jedlo Nasi Goreng a Mie Goreng.

V Enak-u sme si pre vás okrem spomínanej kuchyne pripravili aj novinky v podobe indických jedál ako Saag Paneer – opekaný indický syr alebo Murgh Makhami – maslové kura.

V našom bistre máme skromnejšiu ponuku jedál, ktorú však kompenzujeme ich kvalitou. Prvotriedne suroviny ako aj koreniny, z ktorých pokrmy pripravujeme, z dôvodu nedostupnosti v Trnave, dovážame priamo až z Bratislavy a Viedne.

Všetko čo v bistre a reštaurácii Enak pripravujeme sa snažíme robiť čo najlepšie, nakoľko tieto jedlá aj sami konzumujeme. 🙂 Na príprave sa podieľame predovšetkým ako tím zostavený z kvalifikovaných kuchárov, ktorých si sami zaškolujeme a učíme ich poznávať exotické chute typické pre Enak. Enak v preklade z indonézštiny znamená chutný, dobrý a presne to je našim cieľom, variť pre vás chutné a dobré jedlá, ktoré sa vyznačujú kvalitou.