Nová káva Phangkton v Enak bistro & restaurant

Do nášho bistra a reštaurácie Enak sme pre vás priniesli kúsok Thajska, ktorý sa priamo k nám do Trnavy dostáva v podobe kávy. Pre lepšiu predstavu o pôvode a výnimočnosti tejto kávy zvanej Pangkhon (podľa miesta odkiaľ pochádza) sa vám ju skúsime  nasledujúcimi riadkami aspoň trochu priblížiť.

Ponúkaná káva pochádza z Thajska, konkrétne z farmárskej kávovej oblasti Doi Pangkhon nachádzajúcej sa v thajskej provincii Chiang Rai. Na medzinárodnom trhu je síce táto výberová káva nováčikom, farmári sa však v Doi Pangkhonu venujú pestovaniu kávy už takmer 40 rokov. Ich pôdy bohaté na minerály a kríky Catimoru dodávajú káve komplexnosť a štipku pikantnosti. Káva pochádza od mladých farmárov – Ata a Pupae, ktorí majú ešte len 26 a 30 rokov. Sú treťou generáciou pestovateľov kávy aktívne sa usilujúcich o zapojenie špecializovaných kupujúcich do obchodu.

Farmárska oblasť pre pestovanie kávy Doi Pangkhon patrí k jedným z mála oblastí v Thajsku, ktorá využíva keňský spôsob dvojitého umývacieho fermentovania. Všetka káva je ručne zbieraná, nedrvená, nasucho fermentovaná po dobu 12 hodín a zamokra fermentovaná ďalších 18 hodín. Na záver sa umyje horskou vodou a slnkom usuší na vyvýšených bambusových posteliach.

Oblasť pestovania kávy - Doi pangkhon

Oblasť pestovania kávy – Doi pangkhon

Kávové zrná a ich chuť sa líši v závislosti od intenzity praženia. Pri svetlejšie praženej káve vystupuje do popredia jej citrusová stránka a karamelová sladkosť. Pri tmavšie opražených kávových zrnách sa zasa umocňuje korenitosť typická pre daný región (podobne ako na Sulawesi).

Sušenie kávových zŕn Pangkhon

Sušenie kávových zŕn

Túto špeciálnu kávu dovážanú k nám do Enak-u až z ďalekého Thajska pre nás praží Concept Coffee Roasters. Ide o manželov – Peter a Zuzka, ktorí si v Piešťanoch spolu založili kaviareň. Nejde však o obyčajnú kaviareň, a to z toho dôvodu, že svojím zákazníkom podávajú kvalitnú výberovú kávu, ktorú upraží Peter vo vlastnej pražiarni. Zuzka sa zasa venuje pečeniu jedinečných koláčov.

Pestovanie - kava panghon

Káva Pangkhon

Enak bistro & restaurant patrí k jedným z dvoch podnikov v Trnave, ktorý podáva vlastnú praženú 15g kávu. Radi by sme vás preto pozvali ochutnať tento kúsok Thajska so slovenským spracovaním do nášho Enak bistra & restaurant, ktorý si navyše môžete vychutnať s koláčikom od Concept coffee roasters alebo s raw dezertami od Ivet.

Viac sa o týchto dezertoch dočítate na našom blogu Božsky sladké a stále zdravé. Raw dezerty od Ivet raw & vegan food.

Káva Pangkhon v Enak bistre and restaurant

Káva Pangkhon v Enak bistre and restaurant