Alebo ako sme sa v Singapure novým chutiam priučili

Tento rok sme sa rozhodli vycestovať spolu s našimi kuchármi z ENAK-u za gurmánskym zážitkom do ďalekého Singapuru. Singapur je známy ako jedno z najdrahších miest na svete. My sme sa však na svojich potulkách sústredili najmä na tzv. street food, resp. na miestne pouličné warungy. Mesto je plné rôznych ázijských štvrtí ako napr. indická, čínska, kde sme vyskúšali aj miestne tradičné jedlá. Okrem toho sme si dali aj jedlá z kuchýň, ktoré nám boli o trochu známejšie, resp. sme mali možnosť vyskúšať ich na našich minulých cestách: thajskú a indonézsku. Zo všetkých možných kombinácií a chutí nám však najviac „učarovala“ práve indická kuchyňa. Ako kuchári sme samozrejme skúsili aj michelinsku reštauráciu.

Enak kuchári

Nakoľko si u nás v bistre zakladáme najmä na čerstvých a kvalitných surovinách, navštívili sme aj miestne trhy. Domáci obyvatelia tam denne predávali množstvo produktov od zeleniny, ovocia až po hotové jedlá, ktoré sme mali možnosť vyskúšať.

Počas svojho pobytu sme absolvovali dva kuchárske kurzy, z ktorých sme si odniesli veľa dojmov, zážitkov, ale predovšetkým receptov. Pokrmy, ktoré sme sa na našich potulkách naučili postupne uvádzame v našom bistre v podobe denných špeciálov. Doteraz ste mali možnosť vyskúšať u nás polievku Laksa, ktorá je v Singapure jedným z najpopulárnejších jedál a predáva sa takmer na každom rohu. V tomto exotickom meste plnom nevšedných chutí sme tiež vyskúšali aj povestné kura v sójovej omáčke, čínske bravčové barbeque známe ako Char siew a pečený bôčik.

V Enak-u ste doteraz mali možnosť vyskúšať okrem spomínanej a veľmi obľúbenej polievky Laksa a Char siew aj Dal Makhani. Ide o bohatý korenistý šošovicový guláš, ktorý sa v Indii podáva pri špeciálnych príležitostiach. Máme v pláne pre vás pripraviť postupne aj ďalšie ázijské špeciality, ktoré sme sa počas našej návštevy Singapuru naučili. Z tohto exotického kúta sveta sme si odniesli množstvo zážitkov a inšpirácii a určite sa tam plánujeme v budúcnosti ešte vrátiť.